Naše stránky využívají cookies. Seznam cookies a jejich vymazání lze provést v nastavení prohlížeče. Souhlasím, zavřít upozornění.

Naše inovované fit veky

< Zpět | Publikováno: 8.11.2021

V uplynulých měsících jsme pracovali na vývoji nového nutričně balancovaného "podvozku" pro naše chlebíčky. Základní myšlenkou bylo ubrat sůl, kterou se česká populace bohužel dost předávkovává, přidat vlákninu, které naopak míváme nedostatek, a ve větší míře zařadit omega 3 mastné kyseliny, kterých má většina lidí trvale nedostačující příjem.

Vycházíme z nutričních doporučení potravinářské komory ČR, jejímiž jsme aktivními členy díky AVL (asociace výrobců lahůdek ČR), které je autor tohoto článku místopředsedou.

Inovovaná (reformulovaná) veka nově obsahuje vlákninu, omega 3 mastné kyseliny a má tato klíčová zlepšení:

  • Obsah soli jsme snížili pod 1 % 
  • Přidali jsme 40 % precizně a jemně semleté celozrnné žitné mouky. Dokonalost mletí je zde naprosto klíčová, protože zajišťuje lahodnost inovovaného výrobku. Zde jsme využili poznatků z naší spolupráce s VŠCHT Praha - ústav sacharidů a cereálií
  • Další ingrediencí jsou chia semínka v BIO kvalitě. BIO kvalita je zde zásadním zajištěním, abychom se bezpečně vyhnuli kontaminaci pesticidy.
  • Novou součástí veky jsou i slunečnicová semínka, která jsou doslova nabitá nejrůznějšími prospěšnými látkami a vitamíny včetně lehce stravitelných olejů
  • Klíčovou roli pro kvalitu těsta sehrálo přidání klasického kvasu místo kvasnic. Sice to mírně komplikuje výrobu, ale výsledná chuť je lahodná.

Pokud se o důvodech, které nás vedly k naší inovaci, chcete dočíst více, zde jsou odkazy pro snadné a spolehlivé ověření našich výživových tvrzení:
 

Chia semínka:
https://www.ferpotravina.cz/clanky/seminka-chia-clanek
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Dobrou-naladu-a-skvele-soustredeni-ziskate-i-potravinami__s10012x20110.html
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170554/nutrients (anglicky)

Slunečnicová semínka:
https://cs.medlicker.com/2027-slunecnicova-seminka 

Dokonalé mletí obilovin:
https://www.zitnecentrum.cz/2021/01/10/nove-pohledy-na-zpracovani-obilovin-pro-lidskou-vyzivu-ii/
https://www.zitnecentrum.cz/2021/01/10/nove-pohledy-na-zpracovani-obilovin-pro-lidskou-vyzivu-i/

Nutriční fakta o žitu a vláknině: 
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=175#tab-2